Znovuoživená škatuľová muzika

V terchovej sa traduje informácia o škatuľových nástrojoch. Toto tvrdenie podporuje aj fotografia z roku 1932. Sú na nej zachytení Terchovci na sezónnych poľných prácach v Gbeľanoch. V strede vidno terchovskú muzikantskú trojku so škatuľovou (krabicovou) basou. Podľa ústne odovzdávanej tradície si zvykli škatuľové nástroje vyrábať Terchovci dočasne vycestovaní za sezónnymi prácami. Predpokladáme, že dôvodom bolo obmedzené množstvo batožiny, ktoré si mohli brať so sebou a chuť zabaviť sa pri speve a tanci. Drevené krabicové prepravky používané pri zberoch úrody poskytovali dostatok materiálu na výrobu jednoduchých “sezónnych” nástrojov. Žiaľ, vzhľadom na ich dočasnú funkciu sa nám okrem niekoľkých bás do súčasnosti nezachovali.

Vychýrený znalec terchovskej muziky a aktívny folklorista Alojz Mucha, sa nechal týmto prejavom inšpirovať a vyrobil tvarovo podobné škatuľové (krabicové) nástroje. Oproti svojim predchodcom sú po konštrukčnej a výtvarnej stránke dokonalejšie. Napriek tomu nám sprítomňujú dávno zabudnutú históriu, kde terchovská muzika bola u našich predkov zakorenená to tej miery, že bez nej nevydržali ani pri odlúčení od rodnej dediny.

Na uvedených škatuľových nástrojoch hrali Bratia Muchovci a teraz ich s láskavým dovolením autora oprášila mladá world music kapela Nebeská muzika.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *