Terchovská muzika v UNESCO! Historický úspech

Terchovská muzika je oddnes zaradená do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Rozhodol o tom Medzivládny výbor UNESCO na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva dnes o 11.27h miestneho času (8.27h slovenského) v azerbajdžanskej metropole Baku. Ide o najvýznamnejšie a najvyššie ocenenie vôbec, aké sa tradičnej kultúre môže dostať. Pre Slovensko a Obec Terchovú, ktorá bola žiadateľom o zápis je to obrovský úspech a pozitívna propagácia vo svete. V tomto zozname 257 prejavov z celého sveta je zo Slovenska zapísaná od roku 2005 iba fujara.

Terchovská “nebeská” muzika je archaická ľudová hudba vyskytujúca sa v Terchovej a okolitých obciach. Charakterizuje ju väčšinou 3-4 členné sláčikové obsadenie s malou dvojstrunovou basou. Typický je pre ňu výrazný viachlasný spev všetkých muzikantov. Terchovská muzika pôvodne úzka súvisela s tancom, preto je jej hudobný štýl temperamentný, zemitý s rýchlymi medzihrami “do skoku” a pomalšími spevnými pasážami s názvom “vlekom”.

Presný vznik Terchovskej muziky ako ľudového prejavu nepoznáme, pretože sa prirodzene dedí ústnym podaním z generácie na generáciu. Od začiatku 20. storočia si ju vďaka jej jedinečnosti všímajú nielen odborníci, ale dostáva sa aj do povedomia širokej verejnosti. Napríklad už v roku 1935 účinkovala “Ištvaniarska muzika” Franca Baláta vo filme Jánošík Martina Friča.

O Terchovej sa hovorí, že je tam najviac muzikantov a spevákov na meter štvorcový. Svedčí o tom fakt, že v každom dome je nejaký hudobník a každá z osád mávala vlastnú muziku. Zapísanie terchovskej muziky do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva je poctou všetkým generáciám ľudí z Terchovej a okolia, ktorí zachovali poklady predkov pre súčasný svet. Za to im patrí veľká vďaka.

Pri tejto príležitosti príležitosti zaznela terchovská muzika pre celým auditóriom medzinárodného výboru UNESCO naživo v podaní Ťažkej muziky.

Kratka sprava o atmosfere:

Hlasovanie o zápise jednotlivých prvkov do Reprezentačného zoznamu NKD ľudstva je vždy sprevádzané silnými emóciami. Krajiny ktoré sú v očakávaní, že na základe posudkov expertov budú ich nominované prvky zapísané do zoznamu majú obyčajne početné delegácie ktoré sprevádzajú aj mnohí nositelia tradícií ktoré korešpondujú s nominovaným prvkom. Krajiny ktoré nedostali odporúčanie poradného orgánu ani expertov zasa zo všetkých síl diskutujú a bojujú aspoň o šancu doplniť a opraviť nominačné spisy. V plnej miere sa aj na tomto zasadnutí ukazujé aj politický boj, rôzne lobistické skupiny sa snažia získať podporu ostatných delegátov a pod. Niekedy je úspešnejšia diplomacia, inokedy zasa nezávislý názor expertov na nehmotné kultúrne dedičstvo.

Našťasstie nominačný spis pre zápis prvku Terchovská muzika bol veľmi kvalitne spracovaný a mal vynikajúce hodnotenie aj od expertov aj od poradného orgánu medzivládneho výboru UNESCO pre NKD. Od rána sme všetci netrpezlivo očakávali kedy príde na rad Slovensko. Asi hodinu po začiatku rokovania bol auditóriu prezentovaný prvok Terchovská muzika. Po prednesení hodnotiacej správy ktorá odporučila Terchovskú muziku zapísať do zoznamu, bol prvok Terchovská muzika bez pripomienok zaradený do Reprezentatívneho zoznamu NKD ľudstva. Vedúci slovenskej delegácie Juraj Hamar poďakoval UNESCO za celý proces hodnotenia, ocenil podporu expertov a poďakoval ministerstvu kultúry Azerbajdžanu za milé prijatie, príjemnú atmosféru a vynikajúcu organizáciu celého 8. zasadnutia Medzivládneho výboru pre NKD UNESCO. Navšetkých delegátov opäť k potleskusledoval veľký aplauz a gratulácie mnohých štátov k zápisu Terchovskej muziky do zoznamu. To už do rokovacej sály prišla hrajúc Terchovská muzika ktorá strhla všetkých delgátov opäť k potlesku. Na záver sa k muzike pridali spevom a tancom aj členovia delegácie Ľubica Voľanská a Juraj Hamar. Po opustení rokovacej sály Nasledovali ďalšie gratulácie, fotografovanie s muzikantmi, rozhovory ale aj pozvania na rôzne festivaly… Všetci sme boli veľmi dojatí, bol to naozaj mimoriadny zážitok.

doc.Mgr. Juraj Hamar, PhD., vedúci slovenskej delegácie na 8. zasadnutí Medzivládneho výboru UNESCO pre Nehmotné kultúrne dedičstvo, Baku, Azerbajdžan, 5. 12.2013

Komentáre (4) k Terchovská muzika v UNESCO! Historický úspech

  1. Krása ! Gratulujem !
    Máme byť patrične na čo hrdí. Ja som 🙂

  2. Milan Laurenčík hovorí:

    Gratulujem! perfektné…. 🙂

  3. maria jancova hovorí:

    je to nadhera pocuvat

  4. Ján Maťko hovorí:

    Ku gratulácii sa pripájam aj ja, a veľká vďaka a úcta patrí aj tým, ktorý na tom pracovali.